Renesančná radnica bude mať vynovenú fasádu

17.08.2009 Levoča

Levoča 17. augusta (TASR)- Renesančná radnica v Levoči, ktorá je jednou z dominánt námestia, bude mať vynovenú fasádu.
Práce sa rozbehli v júli, takže v súčasnosti je celý objekt vrátane zvonice obohnaný lešením. Turisti, ktorí zavítajú do mesta len nedávno zapísaného do zoznamu pamiatok UNESCO, budú možno sklamaní, že im zábery kazí lešenie.
\"Radnica je jednou z dominánt mesta, preto ju treba udržiavať v takom stave, aby obrázky a pohľadnice, na ktorých je zobrazená, zodpovedali skutočnosti, \" konštatoval primátor mesta Miroslav Vilkovský. Dodal, že predovšetkým pri zvonici je opadaná omietka a vlhké murivo. Fasádu naposledy obnovovali pred vyše dvadsiatimi rokmi. Súčasná rekonštrukcia by mala stáť približne 250.000 eur (7.531.000 Sk). Stavebné práce majú trvať do konca októbra. Rekonštrukcia fasády však zrejme bude pokračovať aj po tomto termíne, keďže magistrát plánuje taktiež rekonštrukciu štyroch vzácnych fresiek na južnej strane objektu. Návrh však musí odsúhlasiť Krajský pamiatkový úrad, až potom môže mesto požiadať o prostriedky z operačného programu Obnov si svoj dom.
Radnica v Levoči má obdĺžnikový tvar a podchodom je spojená so štvorcovou zvonicou. V roku 1615 nechal magistrát mesta budovu upraviť a rozšíriť v renesančnom slohu o arkádové podlubie na južnej a západnej strane a balkón na poschodí západnej fasády. Koncom 17. storočia bola prepojená so zvonicou. Súčasnú podobu dostal objekt pri úpravách v rokoch 1893 až 1895. Od roku 1955 slúži ako múzeum a zároveň reprezentatívny priestor mestského úradu. V priestoroch radnice sa konal napríklad summit prezidentov stredoeurópskych krajín, ktorých hostila Levoča v roku 1998.
Riaditeľka Spišského múzea v Levoči Mária Novotná pre TASR dodala, že rekonštrukciu fasády radnice zatiaľ výraznejšie nepocítili, aj keď stavebný ruch niektorým návštevníkom prekáža a občas majú problém nájsť v spleti lešení vchod do budovy. Prevádzku múzea však práce v exteriéri neobmedzili.
 

Vyberte región